Кадър: БТВБившият социален министър Иван Нейков коментира в ефира бюджета за 2021

...
Кадър: БТВБившият социален министър Иван Нейков коментира в ефира бюджета за 2021
Коментари Харесай

Нейков: В бюджет 2021 има повече средства за социалната сфера, но не се вижда как с тях ще се решат най-сериозните проблеми

Кадър: БТВ

Бившият обществен министър Иван Нейков коментира в ефира бюджета за 2021 година, детските надбавки и пенсиите. 

В Бюджет 2021 има повече средства за обществената сфера от тази година, само че не се вижда по какъв начин с тях ще се решат най-сериозните проблеми. Мога да дам образец с образованието. България е на 125 място по задържане на своите гении в страната, 15% от учениците ни са функционални необразовани, а 18% от младежите, нито учат, нито работят. Това са данни на държавното управление. Никъде в бюджета не виждаме решение на тези проблеми.

Това сподели в предаването " Лице в лице " по БТВ някогашният обществен министър и сегашен шеф на Балканския институт по труда и обществената политика Иван Нейков, който разяснява проектобюджета за идната година.

" Какво ще решим с детските надбавки за всички? Така няма по какъв начин да решим демографския проблем, още по-малко за една година. Ако детските надбавки се дават на хората изгубили работата си поради рецесията, добре. Но какво решаваме като надбавки се дават на някой, който получава заплата 2-3 пъти по-голяма от междинната? 5 години правихме старания да убедим хората, че детските надбавки би трябвало да се получават от най-нуждаещите и в този момент за 5 дни задраскахме всичко. Социалната сфера е една от най-консервативните и там промените се вършат мъчно. Сега споделяме - всички взимате надбавки, а 2022 година ще кажем - ааа, не край, към този момент няма да взимате надбавки. Държавата влиза в съществени дефицити и не виждам визии в този бюджет ", безапелационен бе той, написа Novini.bg.

Нейков разяснява и тематиката за пенсиите. " За пенсионера всеки лев е добър пристигнал. Има единствено един вероятен метод да се попълнят празнотите в бюджета на Национален осигурителен институт и той е през републиканският бюджет. Проблемът е в това, че стъпките, които се подхващат водят до увеличение на дупката в Национален осигурителен институт и от тук пораства сумата, която минава от републиканския към института. Става въпрос за тези по 50 лева върху пенсиите на възрастните хора, както и за 1 800 000 000 лв., които се плануват за увеличение на минималната пенсия по административен път на 300 лева. Тези дейности усилват недостига на осигурителния институт, тъй като против тях не влизат действителни вноски - осигуровки. Щом плащаш, само че нямаш приходи, то дупката в бюджета пораства и се запълва от нашите налози, които внасяме в републиканския бюджет. 

 

В идващите 10 години тази наклонност ще се резервира, тъй като липсва политика на обезпечаване на финансова непоклатимост на Национален осигурителен институт. Имаме политика на правене на дарове, зад които не стоят действителни осигуровки. Затова още най-малко 10 години републиканският бюджет ще би трябвало да зарежда този на осигурителния институт, с цел да може да се изплащат пенсиите ", сподели още той.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР